In een sportclub horen we vaak termen als ‘gespierd’, ‘fit’, en ‘gezond’, maar een relatief onbekende term die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt is ‘skinny fat’. Dit paradoxale begrip verwijst naar mensen die er op het eerste gezicht slank uitzien, maar een hoog percentage lichaamsvet hebben en relatief weinig spiermassa. 

Hoewel ze misschien in staat zijn om in kleinere kledingmaten te passen, hebben ze vaak een ongezonde lichaamssamenstelling die kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Dit artikel onderzoekt wat een skinny fat lichaam precies is, hoe je het kunt herkennen, en welke stappen je kunt nemen om een gezonder lichaam te bereiken.

Wat skinny fat is simpel uitgelegd 

Tsja, wat is skinny fat eigenlijk? De term skinny fat is een informele benaming die populair is geworden in de fitnessgemeenschap. Het verwijst naar mensen die een normaal of zelfs laag lichaamsgewicht hebben volgens de BMI (Body Mass Index), maar die tegelijkertijd een hoog percentage lichaamsvet hebben. 

Dit betekent dat hun lichaam relatief weinig spiermassa bevat en dat het vet zich voornamelijk ophoopt rond de interne organen, ook wel visceraal vet genoemd. Dit type vet is bijzonder ongezond omdat het bijdraagt aan ontstekingen en het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen verhoogt.

Hoe herken je een skinny fat lichaam?

Het is vaak moeilijk om een skinny fat lichaam te herkennen, omdat de persoon er aan de buitenkant slank uitziet. Het echte probleem ligt onder de oppervlakte, waar de verdeling van vet en spieren onevenwichtig is. 

Een belangrijke indicatie van skinny fat zijn lage spierdefinitie en een relatief zachte lichaamsbouw ondanks een slank uiterlijk. Ook kunnen mensen met een skinny fat lichaam zich vaak vermoeid voelen, weinig energie hebben en moeite hebben met lichamelijke inspanning.

Oorzaken 

Een van de belangrijkste oorzaken van een skinny fat lichaam is een ongezonde levensstijl. Dit kan variëren van een gebrek aan lichaamsbeweging tot slechte voedingsgewoonten. Mensen die voornamelijk een zittend bestaan leiden en niet regelmatig aan krachttraining doen, lopen een groter risico om skinny fat te worden. 

Bovendien kan een dieet dat rijk is aan suiker, bewerkte voedingsmiddelen en ongezonde vetten bijdragen aan een hoger vetpercentage, zelfs als het totale calorieverbruik niet overdreven hoog is. Stress en onvoldoende slaap kunnen ook een rol spelen, aangezien deze factoren de hormoonhuishouding verstoren en vetopslag bevorderen.

Skinny fat voorkomen 

Het voorkomen of verbeteren van een skinny fat lichaam vereist een holistische aanpak die zowel voeding als lichaamsbeweging omvat. Allereerst is het belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan magere eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. 

Vermijd suikerhoudende dranken, fastfood en andere bewerkte voedingsmiddelen. Eiwitten zijn essentieel omdat ze helpen bij de opbouw en het herstel van spieren, wat cruciaal is om de spiermassa te vergroten en het vetpercentage te verlagen.

Lichaamsbeweging 

Daarnaast speelt lichaamsbeweging een cruciale rol in de transformatie van een skinny fat lichaam naar een gezonder en fitter lichaam. Krachttraining is bijzonder effectief omdat het helpt om spiermassa op te bouwen en het metabolisme te verhogen, wat leidt tot een vermindering van lichaamsvet. 

Het is aan te raden om minstens twee tot drie keer per week aan krachttraining te doen, waarbij je je richt op alle belangrijke spiergroepen. Cardiotraining kan ook nuttig zijn, vooral voor de gezondheid van het hart en om calorieën te verbranden, maar het mag niet de enige vorm van beweging zijn.

Voldoende slaap en geen stress

Naast voeding en lichaamsbeweging zijn er andere factoren die een rol spelen in het behalen van een gezonder lichaam. Voldoende slaap en stressmanagement zijn cruciaal, omdat een gebrek aan slaap en hoge stressniveaus kunnen leiden tot hormonale onevenwichtigheden die vetopslag bevorderen. 

Probeer elke nacht minimaal zeven tot acht uur slaap te krijgen en gebruik technieken zoals meditatie, yoga of gewoon tijd doorbrengen met geliefden om stress te verminderen.

Conclusie 

Het is belangrijk om te begrijpen dat het veranderen van een skinny fat lichaam tijd kost en consistentie vereist. Er is geen snelle oplossing; het gaat om het maken van duurzame levensstijlveranderingen die je op de lange termijn kunt volhouden. Blijf geduldig en gefocust op je doelen, en wees niet bang om hulp te zoeken bij een professional zoals een diëtist of een personal trainer als je ondersteuning nodig hebt.