Taekwondo: Koreaanse Vechtsport

Welkom bij Taekwondo, de Koreaanse vechtsport die bekend staat om zijn nadruk op trappen. Of je nu nieuw bent in de wereld van vechtsporten of al enige interesse hebt in Taekwondo, laten we eens een kijkje nemen naar wat deze sport precies inhoudt, en wat het verschil is met andere vechtsporten!

taekwondo competition

Wat is Taekwondo?

Taekwondo (ook wel: Taekwon-Do) is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in het oude Korea. Wat Taekwondo uniek maakt, is de focus op indrukwekkende trappen (voornamelijk) en snelle stoten. Het is niet alleen een fysieke activiteit; het omvat ook een diepere filosofie met waarden zoals respect, integriteit en doorzettingsvermogen.

Moeilijke begrippen

Binnen de muren van de “Dojang,” de trainingsruimte (Koreaans voor Dojo), dragen beoefenaars een speciaal trainingspak genaamd “Dobok” (denk aan een judopak).  Het bandensysteem, met “Kup” voor beginners en “Dan” voor gevorderden, markeert de voortgang van een beoefenaar in de sport. De kleuren lopen van wit, tot geel, tot groen, tot blauw, tot rood en tot slotte zwart.

Alleen maar trappen?

Hoewel Taekwondo bekend staat om zijn nadruk op trappen, is het niet beperkt tot alleen trappen. Trappen vormen inderdaad een groot onderdeel van de sport. Echter, Taekwondo omvat ook een breed scala aan stoottechnieken, blokkeringen, hand- en elleboogtechnieken, evenals verschillende vormen van zelfverdediging en grondtechnieken. De combinatie van stoten en trappen geeft beoefenaars een uitgebreid arsenaal aan zowel aanval- als verdedigingstechnieken.

Gemiddelde training

Een gemiddelde Taekwondo-training omvat een combinatie van fysieke, mentale en technische oefeningen. Hier is een algemene indruk van hoe een typische Taekwondo-training eruit zou kunnen zien:

1. Warming-up:

 • Doel: Het lichaam voorbereiden op de intensievere oefeningen.
 • Activiteiten: Licht joggen, touwtjespringen, dynamische strekoefeningen.

2. Basisoefeningen:

 • Doel: Fundamentele Taekwondo-bewegingen en technieken oefenen.
 • Activiteiten: Stoten en trappen: Het beoefenen van basisstoten en trappen.
 • Blokkeringen: Leren hoe je trappen en stoten kunt blokkeren.

3. Poomsae (vergelijkbaar met een kata uit Karate):

 • Doel: Bewegingspatronen uitvoeren om technieken in een gechoreografeerde vorm te tonen.
 • Activiteiten: Beoefenen van specifieke Poomsae, afhankelijk van het niveau van de beoefenaar. Focus op correcte uitvoering, balans en vloeiende overgangen.
taekwondo training

4. Sparring (Kyorugi):

 • Doel: Toepassen van geleerde technieken in een gecontroleerde sparring scenario.
 • Activiteiten: Sparren met een partner om timing, snelheid en precisie te verbeteren. Werken aan zowel aanval als verdediging met weerstand van een partner.

5. Zelfverdedigingsoefeningen:

 • Doel: Toepassen van Taekwondo-technieken in situaties van zelfverdediging.
 • Activiteiten: Oefenen van ontsnappingen uit grepen en vasthouden. Het simuleren van bepaalde zelfverdedigingsscenario’.

6. Kracht- en conditietraining:

 • Doel: Versterken van het lichaam en het verbeteren van de algehele conditie.
 • Activiteiten: Oefeningen zoals push-ups, sit-ups en squats.

7. Cooling-down:

 • Doel: Gecontroleerd afkoelen van het lichaam en het verminderen van spierspanning.
 • Activiteiten: Rek- en strekoefeningen gericht op de spieren die tijdens de training zijn gebruikt. Rustige ademhalingsoefeningen.

Taekwondo vs Karate

In vergelijking met Karate onderscheidt Taekwondo zich door zijn nadruk op trappen en verschillende stijlbewegingen en posities. Terwijl Karate een bredere variatie in stoten omvat, ligt de focus in Taekwondo meer op dynamische trappen. In karate zou je kunnen zeggen dat stoten en trappen een gelijke aandacht krijgen als we het hebben over aanvallende technieken. Beide vechtkunsten hebben hun voor- en nadelen. 

karate japan

Olympische Spelen

Taekwondo maakte zijn debuut op het Olympische toneel tijdens de Zomerspelen van 2000 in Sydney, Australië, en sindsdien heeft het een vaste plaats ingenomen in het Olympisch programma. De sport biedt niet alleen een spectaculaire visuele show van hoogvliegende trappen en krachtige stoten, maar het Olympisch podium heeft ook bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid en groei van Taekwondo. 

De competitie omvat verschillende gewichtsklassen voor mannen en vrouwen, waar atleten strijden om gouden medailles door hun vaardigheden en technieken in de ring te demonstreren. De aanwezigheid van Taekwondo op de Olympische Spelen onderstreept niet alleen de sportieve excellentie van zijn beoefenaars, maar ook de diversiteit en dynamiek die het bijdraagt aan het wereldwijde sportlandschap.

Een van de Nederlandse Taekwondo-beoefenaars die heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen is Carlo Massaro. Hij vertegenwoordigde Nederland in het Taekwondo op de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney.

Taekwondo in Nederland

In Nederland heeft Taekwondo een stevige positie verworven als een populaire en toegankelijke vechtsport. Met talloze Taekwondo-scholen verspreid over het hele land, trekt de sport een diverse groep beoefenaars aan, variërend van kinderen tot volwassenen. De Nederlandse Taekwondo Bond (NTB) speelt een cruciale rol bij het organiseren van nationale evenementen, competities en het bevorderen van de sport in de bredere samenleving. 

De Nederlandse Taekwondo-gemeenschap draagt niet alleen bij aan de fysieke fitheid van haar beoefenaars, maar legt ook sterk de nadruk op de kernwaarden van respect, discipline en zelfbeheersing. Met een bloeiende gemeenschap die zowel beginners als gevorderde beoefenaars verwelkomt, blijft Taekwondo in Nederland een dynamische en gewaardeerde vechtsport.

Op zoek naar een Taekwondo sportschool in Nederland? Bekijk hier ons overzicht!

Vragen over Taekwondo

Taekwondo focust zich veel op trappen (meer dan stoten). Andere vechtsporten, zoals kickboksen of karate focussen zich meer op beide.

Niet per se. Flexibiliteit verbetert met de tijd en training. Beginners beginnen op hun eigen niveau en bouwen geleidelijk aan hun lenigheid.

Dit is afhankelijk van hoeveel en hoe serieus je traint. Verwacht dat dit wel enkele jaren zal duren.

In Taekwondo leer je een breed scala aan stoot- en traptechnieken, blokkeringen en zelfverdedigingstechnieken.

Inhoud Ja, Taekwondo kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. De trainingen omvatten fysieke oefeningen die de algehele fysieke fitheid verbeteren, waaronder cardiovasculaire gezondheid, spierkracht en flexibiliteit.

Leeftijdseisen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke Taekwondo club. Over het algemeen beginnen veel kinderen met Taekwondo op een leeftijd van ongeveer 6 jaar.

Iemand die aan Taekwondo doet, wordt vaak aangeduid als een “Taekwondoka”. Net zoals een persoon die judo beoefend een ”Judoka” wordt genoemd.